Nokkosesta apua kehon kevätsiivoukseen
Allergiaoireet, kuten muutkin krooniset vaivat, ovat aina merkkejä epätasapainotilasta. Näitä tiloja on länsimaissa totuttu hoitamaan oireiden hiljentämisellä - yleensä synteettisiä lääkkeitä käyttäen. Mitä syvemmälle oireet lääkkeillä painetaan, sitä voimakkaampana ne nousevat takaisin pintaan, ennemmin tai myöhemmin. Tämä pätee kehon, mielen ja sielumme oireisiin, jotka ovat kaikki yhtä ihmisyyden kokemusta.
Laajemman ihmiskäsityksen omaavia uuden ajan lääkäreitä alkaa onneksi tulla esiin entistä enemmän. Tähän asti näitä lääkäreitä on kohdeltu, kuten aikoinaan parantajia noitavainoissa. Parantajat yrtteineen olivat tuolloin usein tavallisen kansan ja heidän karjansa ainoat auttajat. Valpuri Kinnin tarina onkin ollut yksi merkittävä inspiraation lähde tähänkin sivustoon.
Johdattelen sinut tässä kirjoituksessa nokkosen pariin ja selvitän kasvin mahdollisia hyötyjä siitepölyallergian hoidossa. Avaan ensin kuitenkin hieman omaa tarinaani.
Vuonna 2018 opiskelin parhaillaan ravintoterapiaa Terveysopisto Saluksessa, kunnes koin “lopullisen romahduksen” ja menetin toimintakykyni. Loppuun palamisesta seuranneiden kognitiivisten ongelmien vuoksi en koskaan päässyt palaamaan kesken jääneisiin opintoihin.
Minä vanha kielipoliisi - menetin luku-, kirjoitus- ja laskutaitoni pitkäksi aikaa. Harjoittelin uudestaan kirjoittamaan. Hiljalleen näin seitsemän vuotta myöhemmin se alkaa taas sujua, mutta asiatekstin lukeminen on edelleen vaikeaa. Suomen kieli sujuu, mutta muut aikaisemmin taitamani kielet ovat pitkälti mennyttä. Välillä minulla on edelleen vaikeuksia myös puheen tuottamisessa, varsinkin jos olen vähänkin kuormittunut.
Olin onnekseni ehtinyt saada Saluksen opinnoista riittävästi tietoa ymmärtääkseni, että nyt ei ole se hetki, jolloin voi lopettaa syömisen tai alkaa syödä mitä tahansa mieli tekee. Tiesin, kuinka paljon esimerkiksi teinien mielenterveysongelmista aiheutuu jo pelkästään puutteellisesta ravitsemuksesta. Yksi mieleeni jäänyt hyvä oppi on myös, että isot muutokset elämäntavoissa aloitetaan tuomalla lisää hyviä asioita ennen kuin aletaan karsimaan huonoja, jotta muutos ei kaadu lähtötelineisiin.
Tuossa vaiheessa asuin yksin, en kyennyt käymään ruokakaupassa - ruuan tekemisestä puhumattakaan. En muista, kuinka ruokin itseni, koska luonani ei tuolloin ketään käynyt ja puolisoni asui 300 km päässä. Kai sitten jotenkin kauppaan välillä kävelin. Autoa en enää pystynyt ajamaan. Sen muistan, kuinka seisoin kaupassa hyllyjen välissä rauhoittamassa itseäni paniikkikohtaukselta, joita kaupassakäyntikin pitkään aiheutti.
Kuvassa olen työmatkalla Tansaniassa pari kuukautta ennen romahdustani. Hymy ei enää yllä silmiin asti. Seuraavasta Afrikan matkasta jouduin jo kieltäytymään. Kehitysyhteistyö antoi paljon, kuten mittasuhteet omille henkilökohtaisille ongelmille, mutta matkat olivat myös fyysisesti ja henkisesti raskaita.
Kuva: Katri Tupiini
Kun laitoin itselleni jotain yksinkertaista syötävää, jouduin käymään välillä lepäämässä. En pystynyt olemaan jalkeilla yli viittä minuuttia, koska voimat yksinkertaisesti loppuivat. Tuolloin teinkin usein smoothieta, johon yritin koota mahdollisimman paljon tarvittavia ravintoaineita. Tätä pahinta vaihetta, jolloin vietin aikani pääosin sikiöasennossa, kesti noin kuukauden.
Hieman aikaisemmin olin kysynyt työterveyslääkäriltä Terveystalossa, pitäisikö minulta ottaa hivenainetestit. Tiesin, kuinka paljon stressi kuluttaa niitä ja olin muutenkin jo jonkin aikaa syönyt liian vähän. Lääkäri sanoi jääkylmästi: “Kyllä ne on kunnossa, jos syöt tavallista kotiruokaa ja käytät Multitabsia”.
Tästä käynnistyi pitkä traumaattisten lääkärikäyntien sarja, mutta se on jo toinen aihe.
Tutkitaan seuraavaksi tarkemmin nokkosta allergiaoireiden lievittäjänä. Muitakin yrttejä siitepölyallergiaan löytyy, mutta nokkonen on hyvin tunnettu ja yleisesti saatavilla oleva kasvi. Lisäksi nokkosen kaupallinen saatavuus on jo myös hyvä, ellei ole itsellä mahdollisuutta tai kiinnostusta yrttien säilömiseen. Lisäksi useimmille nokkonen on turvallinen, mutta tämän kirjoituksen lopusta löytyy huomioitavien asioiden lista. Munuaisten vajaatoimintaa ja sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosteetä.
Nokkonen tuli mieleeni, sillä olen nyt muutamana aamuna herännyt hieman tukkoisena, ja muistin nokkosen auttavan siitepölyallergiaan. Olen viime vuosina alkanut saamaan keväisin allergiaoireita. Se ei ole kovin hyvä asia, mikäli haluaa toimia luonnontuotealalla. Etelärannikolla asuessani oireet olivat tietysti pahemmat, mutta selvästi Kainuussakin jo maaliskuussa siitepölyä tuuli kuljettaa.
Olen testannut ehkäisyhoitona myös homeopatiaa, mutta unohdan aina aloittaa hoidon hyvissä ajoin. Jostain syystä siitepöly ei ole tammikuussa päällimmäisenä mielessä, varsinkin kun yleensä on muitakin vaivoja riittänyt hoidettavaksi. Allergiaoireilen pääosin alahengitysteillä, jotka ovat kahdesta homeasunnosta vaurioituneet enkä ole saanut keuhkoja vieläkään aivan kuntoon.
Allergiset reaktiot ovat yhteydessä yleiskuntoon, mutta myös psyyken hyvinvointiin. Siitepölyallergian sanotaan usein liittyvän vastuun kantamiseen.
Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan allergisuuden geneettiseen perimään, sen mukaan herkkyyttä tietyille aineille voidaan ennaltaehkäistä akupunktuurihoidolla raskausaikana. Myös luonnossa liikkuminen on raskausaikana suositeltavaa, koska se monien muiden hyötyjen lisäksi vahvistaa mikrobiomia.
Tulevia sukupolvia ajatellen olisi hyvä vahvistaa munuaisten kuntoa jo ennen raskautta. Hyödyllistä voi olla käyttää tällöin nokkosta ja muita munuaisia hoitavia yrttejä, mikäli sille ei ole terveydellistä estettä. Kasvisvoittoinen puhdas ruokavalio on hyvä tuki maksan ja munuaisten hoidolle, kuten myös erilaiset hieronnat, luontaishoidot ja puhdistumista tukevat keholliset menetelmät, esimerkiksi jooga, pilates, tai chi, qigong, luonnossa liikkuminen ja hengitysharjoitukset.
Yleiskunnon kohottaminen auttaa allergikkoa ja kehon puhdistaminen on tärkeää. Talven jäljiltä kehossamme on muutenkin pysähtynyttä energiaa ja kaikenlaista kuonaa. Tällöin voi käyttää verta, maksaa ja munuaisia puhdistavia rohtokasveja, kuten nokkonen. Muita puhdistavia yrttejä ovat peltokorte, puna-apila, siankärsämö, voikukka ja takiainen.
Nokkonen sisältää piitä ja asetyylikoliinia, jotka ovat allergiaa ehkäiseviä. Kasvin käyttö lisää vastustuskykyä ja talvella pidetyt kuurit voivat helpottaa kesällä allergioita ja heinänuhaa. Piipon mukaan nokkosesta on apua astmassa, keuhkoputkentulehduksessa, yskässä ja kuumeessa. Nokkonen voi auttaa mm. ruoansuolatusongelmmissa, hapottomaan maha, maksa- ja sappivaivoihin, ripuliin ja muihin suolistovaivoihin, ummetukseen, maha- ja pohjukkaissuolihaavaan, peräpukamiin ja painonhallintaan.
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan hengitystiet kuuluvatkin metallielementtiin, jonka elimet keuhkot ja paksusuoli ovat yhteydessä toisiinsa. Itse olen huomannut tämän mm. siten että elimistöni ollessa epätasapainossa, yskin vääränlaisen ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen. Keuhkoja pidetäänkin “energian mestarina”. Ihminen on virkeä keuhkojen ollessa kunnossa. Suoliston kunto on merkittävä tekijä monia epätasapainotiloja ratkaistaessa ja suoliston monipuolisesta roolista löytyy onneksi jo paljon tietoa.
Yksikään yrtti tai tabletti ei tietenkään mitään ongelmaa yksin ratkaise. Terveys, kuten myös sairaus, rakentuu useasta tekijästä ja lisäksi olemme kaikki yksilöitä yksilöllisissä elämänvaiheissamme. Lohdullista on, että solumme uudistuvat koko ajan, joten aina on mahdollisuus muutokseen.
Viherjauhe on tässä kohtaa kevättä yksi helppo ja hyvä tuki suolistolle, maksalle, munuaisille ja sitä kautta puhdistumiselle. Olen nyt pari kuukautta lisännyt viherjauhetta ja Happy Mammothin The Complete Gut Repairia (heidän tuotteitaan olen testannut hormonaalisiin häiriöihin) aamujuomaani, johon tulee yleensä granaattiomenamehua sekä muita erilaisia kylmäpuristettuja mehuja riippuen tarpeesta.
Kuluneen talven olen ottanut päivittäin tyrni-inkiväärishotin ja välillä juonut kuuriluontoisesti Voelkelin biodynaamisia maitohapatettuja vihannes- ja juuresmehuja. Punajuuri varsinkin on tehokas maksan puhdistaja, mutta sen kanssa ei kannata liioitella.
Puhdistamon viherjauheesta löytyy myös nokkosta, minkä lisäksi olen hauduttanut omista kuivatuista nokkosista yrttiteetä ja lisännyt nokkosta vähän sinne sun tänne. Nokkonen sopii hyvin esimerkiksi aamupuuroon ja munakkaaseen.
Viherjauhetta on toki helppo tehdä itsekin, mutta koska kaikkea ei tarvitse eikä voi tehdä itse, olen käyttänyt Puhdistamon tuotetta, jossa on seitsemää eri lehtivihreää ja maitohappobakteeria (luomu ohranorasjauhe, luomu vehnänorasjauhe, luomu piparminttujauhe, spirulinajauhe, luomu pinaattijauhe, luomu nokkosenlehtijauhe, chlorellajauhe, LactoSpore® -maitohappobakteeri (Bacillus coagulans).
Aamucocktailin aineksia. Kuva: Katri Tupiini
Nokkonen (Urtica dioica) on lehtivihreä kasvi, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä kansanlääkinnässä. Nokkosta on käytetty lääkeyrtin kaltaisesti erilaisten vaivojen hoitoon, mutta myös ravintona. Nykyään tutkijat ovat alkaneet selvittämään tämän hämmästyttävän kasvin salaisuuksia ja uuden tiedon lisäksi myös vanhat kansanperinteen tiedot terveyshyödyistä ovat palaamassa takaisin kaiken kansan käyttöön.
Alkukesän nokkosesonki lähestyy hyvää vauhtia varsinkin Etelä-Suomessa, joten nokkosperunamuhennoksen ohje kannattaa jo myös katsoa valmiiksi blogista.
Nokkosen versovaihe menee nopeasti ohi, joten alkukesästä kannattaa olla skarppina. Jos nokkosta kasvaa omalla maalla puhtaassa paikassa, sitä voi myös niittää, jolloin voi kerätä kesän aikana useamman sadon.
Kuva: Katri Tupiini
Nokkonen tunnetaan kasvilääkinnän maailmassa “verenpuhdistajana” ja nivelkipujen lääkkeenä. Elias Lönnrot esitteli nokkosen Flora Fennicassa vuonna 1860 lääkkeenä keripukiin, keuhkokuumeeseen, verenmyrkytykseen ja matotartuntoihin.
Ensisijaisesti nokkosta käytetään yleiskunnon ylläpitämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn, alikuntoisuuteen, voipuneisuuteen sekä henkisellä että elimillisellä tasolla, toistuvaan flunssaan, vilustumisiin ja hedelmättömyyteen. Toipilaiden, masentuneiden ja impotenssista kärsivien kannattaa ottaa varsinkin nokkosen siemeniä. Nokkonen auttaa myös ylläpitämään muistia. (Piippo Sinikka, Suomen luonnon lääkekasvit)
Kasvi sisältää useita yhdisteitä, joilla uskotaan olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia, kuten histamiinia, magnesiumia ja rautaa. Nokkonen on myös hyvä A- ja C-vitamiinin sekä proteiinin ja kuidun lähde. Viime vuosina kiinnostus nokkosen terveyshyötyjä kohtaan on lisääntynyt. Kasvia käytetään nykyään monipuolisesti erilaisissa elintarvike- ja ravintolisätuotteissa.
Nokkonen nähdään lupaavana luonnollisena hoitona heinänuhaan. Koeputketutkimukset osoittavat, että nokkosen uutteet voivat estää tulehdusta, joka voi laukaista kausiluonteisia allergioita. Tämä sisältää histamiinireseptoreiden estämisen ja immuunisolujen estämisen vapauttamasta kemikaaleja, jotka laukaisevat allergiaoireita..
Nokkosesta voi mahdollisesti olla apua myös siitepölyallergian oireisiin, vaikka tutkimusnäyttöä on vielä rajallisesti. Nokkosta on perinteisesti kuitenkin käytetty luonnonlääkkeenä erilaisiin allergiaoireisiin, erityisesti heinänuhaan. Juomalla talven aikana nokkoshauduketta, voi mahdollisesti ehkäistä tai lieventää kesän heinänuhaa. Nokkoshauduketta voi käyttää myös ulkoisesti, esimerkiksi jalkakylpynä ja sillä voi sivellä myös silmäluomia.
Kattavampi kirjoitukseni nokkosesta löytyy myös blogista.
🌿 Mahdolliset hyödyt siitepölyallergiaan
Luontainen antihistamiini:
Nokkosen uskotaan hillitsevän histamiinin vapautumista, mikä voi vähentää allergiaoireita, kuten kutinaa, nuhaa ja silmien kirvelyä.Tulehdusta lievittävä vaikutus:
Nokkosessa on tulehdusta hillitseviä yhdisteitä (mm. flavonoideja), jotka voivat rauhoittaa kehon yliherkkyysreaktiota.Vahvistaa elimistöä:
Nokkosessa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita (kuten C-vitamiinia ja rautaa), jotka tukevat yleisesti elimistön toimintaa ja vastustuskykyä.
🫖 Miten nokkosta voi käyttää?
Nokkoshauduke — helppo tapa nauttia nokkosta
Kapselit tai uutteet — tiivistetty muoto, jos haluaa vahvemman annoksen
Tuore tai kuivattu nokkonen — käy esimerkiksi viherjuomiin, smoothieen, keittoon tai lettuihin.
🌱 Perusresepti nokkoshaudukkeelle (sisäiseen tai ulkoiseen käyttöön)
Tarvitset:
1–2 rkl kuivattua nokkosta
5 dl keitettyä vettä, noin 70-80°C.
Valmistus:
Laita nokkonen teepannuun, kuumuutta kestävään lasiastiaan tai mukiin.
Kaada lämmin vesi päälle.
Peitä kannella tai lautasella — näin haihtuvat öljyt eivät haihdu.
Anna hautua 10–15 minuuttia (jos haluat voimakkaamman haudukkeen, voit hauduttaa 30 min.
Siivilöi ja nauti tai käytä ulkoisesti.
☕ Sisäiseen käyttöön
Juotava nokkoskuuri: 1–3 kupillista päivässä
Voit halutessa lisätä hunajaa.
🌿 Ulkoiseen käyttöön
Silmähaude: Jäähdytä hauduke huoneenlämpöiseksi tai viileäksi. Kasta pumpulilappu haudukkeeseen ja aseta silmille 5–10 minuutiksi.
Jalkakylpy: Valmista hauduketta ja lisää se lämpimän veden kanssa vatiin. Hoida jalkoja itselle hyvältä tuntuva aika, esimerkiksi 10-15 minuuttia. Huuhtele ja kuivaa jalat.
✅ Vinkki:
Jos haluat säilyttää hauduketta, se säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Voit myös pakastaa sitä jääpalamuotteihin ja käyttää silmä- tai kasvokuutioina.
Mikäli teet paljon yrttihaudukkeita, suosittelen hankkimaan vedenkeittimen, joka ei ole tehty muovista ja jossa voi säätää halutun lämpötilan.
⚠️ Huomioitavaa:
Vaikutus on aina yksilöllinen — kaikilla ei ole samanlaista vastetta.
Jokainen luonnossa kasvanut kasvi on aktiiviaineiltaan yksilöllinen.
Nokkosta saa kerätä vain puhtailta paikoilta, ei esim. komposteista, koska nokkonen kerää itseensä nitraattia
Nokkosta ei saa tarjota alle 1-vuotiaille lapsille.
Munuaisten vajaatoimintaa ja sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosteetä.
Joillakin nokkonen voi aiheuttaa allergisia reaktioita tai mahaoireita.
Liiallinen käyttö voi sekoittaa joidenkin lääkkeiden vaikutusta.
Käytä vain nuoria nokkosia. Vanhoissa nokkoskasveissa on munuaisia ärsyttäviä kalsiumkarbonaattikiteitä, joista voi saada selkäkipuja
Lähteet ja lisää tietoa
Henriette Kress
Reseptejä, haudukkeiden ohjeita ja tietoa nokkosen käytöstä sisäisesti ja ulkoisesti.
Henriette's Herbal Homepage
Suomen luonnon lääkekasvit — Sinikka Piippo
Frantsila - Luonnon kotiapteekki - Virpi Raipala-Cormier
American Botanical Council – HerbalGram
PubMed-tietokanta (tieteelliset artikkelit)
Esimerkiksi artikkeli: "Stinging Nettle (Urtica dioica): A Review of its Chemical, Pharmacological, and Nutritional Properties" käsittelee myös nokkosen anti-inflammatorisia vaikutuksia.