Ärjän kierrän - laturetki Oulujärvellä
Oulujärven hiekkaparatiisi Ärjänsaari sai medianäkyvyyttä vuonna 2016, kun UPM aloitti, ja lopulta onneksi keskeytti hakkuut saarella. Saaren kulttuurihistoriaa ovat värittäneet muinaiset Oulujärven alueen lappalaiset, tervansoutajat, järvirosvot, metsäyhtiöt ja kesäpäiviä viettävät lomalaiset.
Aikoinaan Ärjä oli suosittu kesänviettopaikka lähialueiden asukkaille. Saaren suosio oli suurimmillaan 50-luvulla, kunnes saari jäi hieman unholaan. Tämä saattoi olla myös siunaus saaren ekosysteemille ja herkälle hiekkapohjaiselle maastolle. Valtio osti Ärjänsaaren UPM:ltä vuonna 2017 valtion luonnonsuojelualueeksi.
Viimeiset 10 vuotta olen itse käynyt Ärjässä lähes joka kesä, koska se on mielestäni yksi upeimpia luontokohteita Suomessa. Talvella en ole käynyt Ärjässä sitten 80- ja 90 -luvun moottorikelkkailuboomin, mutta nyt Ärjän talviretkeen on taas tarjolla mahdollisuus - ilman moottorikelkkaa.
Viime viikonloppuna 23.3.2025 järjestettiin perinteinen Ärjän kierrän -laturetki Oulujärvellä, Suomen suurimmalla sisävesiselällä. Tapahtuman järjestää Koutaniemi-Vuoreslahden kyläyhdistys. Ärjän kierrän -laturetkellä on perinteinen latu. Matkaa kyläyhdistyksen kylätalolta Ärjään tulee 17 km ja Ärjänsaaren kiertäen 25 km. Maltillisemmille hiihtäjille oli tarjolla myös 2,5 km latu Saunasaaren ympäri.
Taustalla Ärjänsaari. Saari kuuluu valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja eurooppalaiseen Natura 2000 -verkostoon. Ärjän luontoarvot ovat merkittävät. (Kuva: Janne Ikola)
Viime viikkoina on ollut Kajaanissa aurinkoista, mutta tuulista, joten järven jäällä ei ole ollut kovin helppo hiihdellä. Viikonloppuna sää kuitenkin oli täydellinen jäällä hiihtelyyn. Tuuli puhalsi välillä leppoisasti, taivas oli pilvetön ja aurinko helotti. Oli jopa hieman liian lämmintä, sillä latu-ura oli pehmennyt jo lähtiessämme matkaan klo 11 tienoilla. Latu kuitenkin luisti hyvin, joten se ei hiihtoa estänyt.
Paluumatkalla oli jo niin lämmintä, että täytyi vähentää vaatetta ja käydä välillä varjossa. Kuva: Janne Ikola
Hiihtäjiä laturetkellä oli kuulemani mukaan noin 140. Osallistumismaksut menivät kyläyhdistyksen toiminnan tukemiseen. Kuva: Katri Tupiini
Kylätalolla tuotteitaan oli myymässä myös kylän kaksi omaa naisyrittäjää, joten tyhjin käsin ei tietenkään lähdetty kotiin.
Kuiskiva valmistaa ja myy luonnontuotteista elintarvikkeita ja askartelumateriaaleja.
Artesaanileipomo Hapanjuurenlumoa puolestaan myy mm. hapanjuurileipiä ja hapanjuurella valmistettuja tuorepizzapohjia, joita voi ostaa esimerkiksi Rekon kautta.
Kuva: Katri Tupiini
Kaunis artesaanileipä maistui hiihdon päälle. Kuva: Katri Tupiini
Viime vuosina Ärjä on saanut näkyvyyttä ja sen myötä kasvattanut suosiotaan myös kotimaan matkailukohteena. Ärjän historia on hyvin kiinnostava järvirosvoineen ja suosittelenkin lukemaan esimerkiksi Reijo Heikkisen kirjoituksia Ärjästä.
Heikkisen mukaan saari tunnettiin aikaisemmin myös nimellä Ärjänsalo, mikä tarkoittaa tuulista saarta, jossa kasvaa komeita honkia. Komeita honkia siellä onkin.
”Se yö,Ma muistan yön sen selvästi, mi vielä
kuin eilispäivä elää muistoissain,
yö musta, tumma verhoi maita siellä,
mut sydämmessäin paloi päivä vain.
Me istuksimme Ärjän kallioilla,
ja myrskyn meuru ympärillä soi,
me oltiin niemell´ autiolla,
se mielihimme oudon tunnon toi;
vain myrsky mylvi, tuiski Ärjän tuuli
ja siellä impi lemmenvalat kuuli.
Ja silloin näimme laineet lakkapäiset
ja Ärjänselän aukinaisen tuon,
mut kohta myrskypilvet mylviväiset
tuon valojuovan jälleen umpeen luo:
ja salamoita iski tumma taivo,
mut rinnassani riehui lemmenraivo.
Vaan vihdoin tuolta tuulen päältä sousi
yks aalto ärjymähän summaton,
se pyörti pilvilöihin, laski, nousi,
ja iski pärskähtäen kallioon.
Se siitä juurinensa pajut riuhtoi,
Ja pohjaan vieri alas paadet vaan,
tuo vaahtopilvi meiltä kasvot huhtoi,
ja vavahteli kallio ja maa;
mun rintaseni rauhan laine ryösti,
sen Ärjän syvänteihin syvään syösti.”
- Eino Leino 1892