Aurinkokeitto - eli appelsiininen porkkana-inkiväärikeitto

Monenlaisten ruokavaliokokeilujen jälkeen olen päätynyt syömään intuitiivisesti - kuulostellen, mitä milloinkin tarvitsen. Tarpeet vaihtelevat paljon vuodenajoistakin riippuen. Talvella en syö juurikaan kylmiä ja raakoja ruokia.

Marraskuisen hämärän keskellä aloin kaipaamaan jotain piristävää: syntyi tämä aurinkoinen kehoa ja mieltä hellivä keitto, jonka nimeksi tuli aurinkokeitto. Nyt kun kevättalven aurinko alkaa pilkistelemään, keho ja mieli voivat kaivata kevennystä ruokavalioon. Siihen tämä keitto sopii hyvin.

Aurinkokeitto piristää kevättä odotellessa. Kuva: Magia Naturali


Suhtaudun sosekeittoihin aina vähän varauksella. Soseinen rakenne erityisesti yhdistettynä makeuteen saa minulla aikaan nielemistä estävän reaktion. En tiedä, mistä tämä juontuu, mutta näin on ollut niin kauan kuin muistan.

Makea porkkanakeitto on ollut erityisen hankala. Olen väkisin niitä muutaman kerran nieleskellyt ja pysynyt sittemmin kaukana. Mikäli sosekeitto on riittävän juokseva eikä keitto ole makea tai makeus on sopivasti yhdistetty tulisuuteen tai mausteisuuteen, saan keiton nieltyä. Tästä johtuen sosekeittojeni maku ja koostumus on aina tarkkaan hiottu.

Tässä reseptissä porkkana ja appelsiini saattavat tuoda äkkiseltään mieleen vauvan soseen, mutta lupaan: inkivääri ja kurkuma luovat aikuiselle sopivan makumaailman - mausteisen, mutta raikkaan.

Keiton väri virkistää ainakin itseäni jo valmistusvaiheessa. Kirkas keltainen väri tulee tuoreesta luomukurkumasta, mutta myös kuivattua kurkumaa olen käyttänyt. Hienoinen ero keitoissa tällöin on.

Ruoassa täytyy tietysti olla aina riittävästi myös proteiinia ellei sitä tietoisesti haluta esimerkiksi paaston vuoksi jättää pois. Tähän keittoon otin mukaan punaiset linssit.

Rasvoista käytän vain niitä, jotka elimistömme tunnistaa ja osaa prosessoida. Yleensä käytän ruoanvalmistuksessa neitsytoliiviöljyä, voita ja kirkastettua voita eli gheetä. Rypsi-, rapsi- ja auringonkukkaöljy - sopivat hyvin saranoiden öljyämiseen.

Olen tehnyt tätä keittoa Vogelin luomukasvisliemellä ja ilman. Toki se vähän makua syventää, mutta päädyin jättämään senkin lopulta pois.

Jaarittelut sikseen ja reseptiin.

Resepti (4-6 annosta)

  • 1 kg luomuporkkanoita

  • 1 dl kuivattuja punaisia linssejä

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulin kynttä

  • Noin 1 rkl raastettua luomuinkivääriä

  • Noin 1 rkl raastettua luomukurkumaa (tai 2 tl kuivattua kurkumaa)

  • 1 luomuappelsiini (kuori ja mehu)

  • 3 tl vuorisuolaa

  • 2 rkl oliiviöljyä, voita tai gheetä

  • 1/2 tl mustapippuria

  • Noin 1,5 litraa vettä


Valmistusohje

  1. Huuhtele linssit hyvin siivilässä ja jätä ne valumaan.

  2. Pese porkkanat - jos porkkanat mielestäsi kaipaavat kuorimista, kuori ne.

  3. Pilko porkkanat pienehköiksi paloiksi ja siirrä odottamaan.

  4. Pilko sipuli ja valkosipuli.

  5. Laita rasva eli oliiviöljy/ghee/voi isoon kattilaan. Kuullota sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä muutama minuutti.

  6. Kuori ja raasta inkivääri ja kurkuma. Lisää ne kattilaan. Jos käytät kuivattua kurkumaa laita sekin tässä vaiheessa.

  7. Kuullota vielä pari minuuttia.

  8. Lisää mukaan pilkotut porkkanat, linssit, vesi, suola ja mustapippuri. Nosta lämpöä niin, että keitto alkaa kiehumaan ja laske sitten lämpöä. Anna keiton hautua noin 30 minuuttia niin että se kuplii vain hieman.

  9. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta sen kuori keittoon. Purista myös appelsiinin mehu odottamaan.

  10. Tarkista porkkanoiden kypsyys. Kun porkkanat ovat kypsiä, soseuta keitto sauvasekoittimella.

  11. Sekoita lopuksi mukaan appelsiinin mehu ja lisää vettä, mikäli keitto tuntuu liian paksulta.

  12. Maistele, onko suolan määrä sopiva ja lisää suolaa tarvittaessa.


Vinkki

  • Tarjoile keitto esim. Styrian kurpitsansiementen ja korianterin kanssa. Jos korianterin maku on epämiellyttävä, voi kokeilla kuivattua korianteria, jossa on miedompi maku.

  • Korianterilla on monenlaisia hyödyllisiä ominaisuuksia terveyden tukemisessa. Se mm. auttaa poistamaan raskasmetalleja kehosta kiinnittymällä näihin myrkyllisiin aineisiin, minkä ansiosta ne poistuvat kehosta helpommin virtsan tai hien mukana. Sanotaan, että mikäli korianteri maistuu saippualta, se on merkki raskasmetalleista elimistössä. Liekö totta vai tarua.

  • Korianteri tukee myös ruoansulatusta, vahvistaa immuunijärjestelmää ja rautapitoisuutensa ansiosta taistelee myös anemiaa vastaan.

  • Kurpitsansiemenillä on myös paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. Niissä on mm. runsaasti kuitua, tyydyttämätöntä rasvaa, proteiinia sekä monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, mangaania, sinkkiä ja K-vitamiinia. Kurpitsansiemenet auttavat myös suolistoparasiittien poistossa.

Kurpitsansiemeniin ja muiden öljykasvien siemeniin kertyy maaperästä jonkin verran raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia. Tästä johtuen siemenet kannattaa syödä luomuna, erilaisia siemeniä vaihdellen ja enintään 15g / 2 rkl vuorokaudessa.

Useimmat siemenet, kuten pähkinätkin, tulisi liottaa ja akvtioida ennen käyttöä.

Kuva: Magia Naturali


Edellinen
Edellinen

Ärjän kierrän - laturetki Oulujärvellä

Seuraava
Seuraava

Metsän kuninkaan kaalikeitto