Metsän kuninkaan kaalikeitto

Kuvat: Katri Tupiini

Tätä keittoa teen muutaman kerran talvessa, mikäli minulla on hirvenjauhelihaa. Saan riistaa silloin tällöin ja arvostan sitä suuresti. Olin lähes 10 vuotta kasvis- ja kalaruokavaliolla, mutta terveydellisistä syistä palasin muutama vuosi sitten sekasyöjäksi. Pyrin valmistamaan käyttämäni lihan kunnioituksella ja ravitsemukselliset tekijät optimoiden - makua unohtamatta.

Keittoa uunissa

Menetän joka kuukausi liikaa rautaa, joten olen yrittänyt ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön, jotta saisin edes osan raudasta takaisin menetysten välissä. Tästä syystä suosin valurauta-astioita ruoanlaitossa. Tämäkin keitto valmistuu usein valurautapadassa uunissa, mutta sen voi tehdä myös isossa kattilassa liedellä.


Kuivaan syksyisin kotimaista luomulehtikaalia lasipurkkiin. Näin sitä on aina saatavilla ja helppo käyttää ruokiin talven aikana. Yrtit lisään keittoon vasta lopuksi ja annan vielä hautua hetken ennen tarjoilua, mutta en keitä enää.

Kesä purkissa

Vaihtelen yrttejä aina intuition, maun ja hoidollisten tarpeiden mukaan, mutta tässä keitossa käytän yleensä ainakin nokkosta ja lehtipersiljaa. Nokkonen on hyvä raudan lähde ja persiljakin on naisille suositeltu yrtti. Myös timjami ja meirami sopivat tähän keittoon.

Munuaisvikaisten ja raskaana olevien on syytä välttää katajanmarjojen käyttöä kokonaan. Katajanmarja sisältää hartsia, joka aiheuttaa joillekin allergiaa.


Käytän yleensä kaikki mahdolliset ostetut raaka-aineet luomuna. Aina se ei ole mahdollista, joten voi käyttää luomuna tai tavallisena - kukin tilanteensa mukaan.

Resepti

  • 400g hirvenjauhelihaa tai naudanjauhelihaa (luomuna, jos mahdollista)

  • 1 kg luomukaalia

  • 2 porkkanaa

  • 1 iso / 2 pientä keltasipulia

  • 3 kynttä valkosipulia

  • 8 katajanmarjaa

  • 1 rkl kuivattua nokkosta

  • 1 rkl kuivattua (lehti)persiljaa

  • 1 rkl kuivattua lehtikaalia

  • 2 kpl laakerinlehtiä

  • Ripaus mustapippuria

  • 3-4 tl vuorisuolaa

  • 2 rkl neitsytoliiviöljyä

  • 1 rkl voita

  • Noin 2 l vettä

  • 2 rkl riistafondia (voi myös jättää pois ja lisätä suolaa)

Kaalin leikkaus ja haudutus ottaa aikaa, joten keiton valmistukseen kannattaa varata aikaa.

Ohjeet

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.

  2. Hauduta kaalia pannulla oliiviöljyssä muutamassa erässä. Laita kaali pataan/kattilaan odottamaan.

  3. Sillä aikaa kun kaali hautuu pannulla, voit silputa sipulin ja pilkkoa porkkanat.

  4. Kuullota porkkanat ja sipuli, lisää ne myös pataan/kattilaan.

  5. Pilko tai murskaa valkosipuli ja lisää se pataan.

  6. Murskaa katajanmarjat veitsen kärjellä ja lisää ne pataan.

  7. Lisää pataan suola, mustapippuri, laakerinlehdet ja riistafondi, jos käytät sitä.

  8. Paista jauheliha voissa kuumalla pannulla niin, että se jää hieman raa’aksi ja lisää myös se pataan/kattilaan.

  9. Keitä vesi ja lisää pataan/kattilaan sen verran, että kaikki ainekset juuri peittyvät.

  10. a Jos käytät pataa, laita pata uuniin 175-200C.

    b Jos käytät kattilaa, kiehauta keittoainekset, pienennä lämpötilaa ja anna hautua miedolla lämmöllä.

    c Hauduta keittoa noin 60 min tai kunnes kaalit ovat hyvin kypsyneet. Kurkkaa välillä, miltä näyttää.

  11. Siirrä keitto pois liedeltä/uunista ja lisää yrtit. Sekoita ja anna hautua vielä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki: Mitä pidempään jaksaa kaalia alkuvaiheessa hauduttaa liedellä, sitä lyhyempi on kaalin kypsymisaika keittovaiheessa.
















Edellinen
Edellinen

Aurinkokeitto - eli appelsiininen porkkana-inkiväärikeitto

Seuraava
Seuraava

Maailman vanhin kataja löytyi Utsjoelta