Nokkosperunamuhennos - inspiraatiota Montenegrosta
Olimme vastikään keväisessä Montenegrossa ja ihastuin maan kauneuteen siinä määrin paljon, että matka ansaitsee oman kirjoituksen - mutta juuri nyt siihen ei ole aikaa. Suomessa villiyrtit kasvavat hurjaa vauhtia.
Montenegrossa syötiin monissa paikoin lisukkeena perunamuhennosta, jota Krotiassa kutsutaan nimellä blitva ja johon usein käytetään sveitsin mangoldia, johon nimikin viittaa. Montenegrossa lisuke kulkee nimellä Dalmatinsko varivo – “Dalmatian stew” (varivo on vihannesmuhennos).
Tästä ruoasta on ilmeisesti monenlaisia versioita sen suhteen, mitä vihreää muhennoksessa käytetään. Meidän ravintola-annoksissamme oli perunan kaverina aina pinaattia.
Yksinkertaisimmillaan muhennokseen tulee siis perunaa, pinaattia / sveitsin mangoldia, sipulia, valkosipulia, suolaa ja oliiviöljyä. Yleensä muhennosta tarjottiin grillatun kalan kanssa - ja hyvältä maistui.
Blitva ja jättikatkaravut.
Blitva tuoreen tonnikalan kanssa. Tässä samassa paikassa söimme kaksi kertaa aikana, koska heidän blitvansa oli parasta.
Kylmä kevät oli matkamme aikana kääntynyt Suomessakin lämpimän suuntaan. Vuohenputken ja nokkosen keräämiseen piti lähteä heti kotiin palattuani. Nokkosta kerätessä mieleeni juolahti, että sitähän voisi käyttää pinaatin sijasta tässä dalmatian muhennoksessa.
Testasin reseptiä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla käytin edellisenä päivänä keitettyjä perunoita ja toisella kertaa esikeitin perunat kuorettomina muhennosta varten. Molemmat oli hyviä, mutta toinen versio hipoi täydellisyyttä - vaikka itse teinkin.
Yleensä keitän ja syön perunat kuorineen ravinteiden vuoksi, mutta nyt oli viime kesän luomuperunat jo sen verran elämää nähneitä, että oli parempi ottaa kuoret pois.
Lisukkeena määrä riittää 2-4 henkilölle, riippuen ruokailijoista. Me mieheni kanssa syömme yleensä vain 4 hengen edestä, joten en osaa arvioida, kuinka paljon muut syövät.
Muhennoksen olen tehnyt kannellisessa teräskasarissa. Mieto lämpö ja kansi ovat oleelliset, jotta muhennos pysyy kosteana. Nyt ei ole tarkoitus valmistaa paistinperunoita.
Nokkosperunamuhennos
Resepti:
Runsaasti oliiviöljyä
1 isohko sipuli tai kaksi pientä
3-4 kynttä valkosipulia (vähemmän, jos ei vs maistu)
0,5 kg keitettyjä perunoita
1 l tuoreita nokkosia (mukana voi olla muutakin villiyrttiä, kuten voikukan lehtiä ja vuohenputkea)
0,5-1 tl merisuolaa/Himalajan vuorisuolaa
Noin 2 rkl sitruunamehua
Ohje:
Kuori ja keitä perunat (voi käyttää myös aikaisemmin keitettyjä kuorittuja perunoita.
Viipaloi sipuli ja hienonna valkosipuli.
Pilko nokkoset veitsellä hieman pienempiin osiin, mutta nokkoset saavat jäädä rouheiksi.
Kuullota miedolla lämmöllä sipulia runsaassa määrässä oliiviöljyä kunnes sipuli on kunnolla pehmennyt.
Lisää nokkoset ja valkosipuli, sekoita, laita kansi kiinni ja anna hautua kannen alla hetki, kunnes nokkonen on mennyt kasaan.
Pilko perunat ja lisää ne mukaan.
Lisää suola ja sitruunamehu, sekoita. Lisää oliiviöljyä, jos muhennos tuntuu kuivalta.
Laita vielä kansi kiinni ja anna hautua pieni hetki ennen tarjoilua.
1 litra tuoretta nokkosta menossa huuhteluun.
Miedolla lämmöllä haudutettu sipuli ja nokkonen.
Nokkosperunamuhennosta, uunifetaa ja sipoolaisia Lindbergin tomaatteja.