Luonnon unohdetut aarteet - yrtit

Suomen luonnosta löytyy valtava määrä hyödynnettäväksi sopivia kasvilajeja. Kaikkia kasvien tarjoamia mahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty. Suomalaisissa yrttikasveissa on usein puhtaan luonnon ja valoisan kesän ansiosta korkea aromipitoisuus. Kasveja voi hyödyntää ravintona, mausteena, rohdoksena, kosmeettisina valmisteina sekä käyttö- tai koristetuotteina.

Poimulehti (Alchemilla vulgaris)

Poimulehti on ennen kaikkea naisten yrtti, mutta se sopii myös muille. Kasvi sisältää vahvoina antioksidantteina tunnettuja fenoleja, jotka hillitsevät kehon matala-asteista tulehdusta. Suomessa esiintyy noin 30 poimulehtilajia.

Oma kiinnostukseni luonnontuotteissa on painottunut erityisesti kasvien hyvinvointivaikutuksiin ja kasvilääkintään - yrtit ovat suuri intohimoni. Luonnonyrteistä kiinnostuneille suosittelen Sinikka Piipon kirjaa Villivihannekset - Terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä. Kirjasta löytyy paljon tietoa, mutta myös reseptejä. Kirjasta löytyy myös terveellisimpien kotimaisten villivihannesten lista.

Poimulehteä keräämässä Varsinais-Suomessa harvinaisen upealla luonnonniityllä kesällä 2022. 

Ruohovartisten kasvien kerääminen on sallittu jokaisen oikeuksin, mutta niihinkin liittyy tiettyjä rajoituksia sen suhteen, mistä, mitä ja miten saa kerätä. Ennen keräämistä tulee aina perehtyä kasvien keräämiseen ja käyttöön lajikohtaisesti.

Kuvassa kukkivat mesiangervo ja maitohorsma ovat molemmat yleisesti käytettyjä villiyrttejä.

Maitohorsman nimelle on ainakin kaksi selitystä. Joidenkin mukaan nimi viittaa siihen, että kun horsma katkaistaan, varresta erittyy valkoista nestettä. Toisaalta nimen on sanottu johtuvan uskomuksesta, että kasvi lisää lehmien maidontuotantoa. Maitohorsman lehdet, varret ja juuret sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja tanniineja. Ravintoaineet ovat parhaat tuoreissa lehdissä. Monet käyttävät keväällä maitohorsman versoja parsan tavoin.

Maitohorsmalla on nesteitä poistava vaikutus. Kansanlääkinnässä maitohorsmakeitteellä on hoidettu mm. vatsatauteja ja suolistokatarria, jopa vatsahaavaa. Hiostamalla maitohorsmasta voi valmistaa Ivan Chaita, joka on perintenen siperialainen tee.  Tämä terveystee on jo kauan kuulunut niiden monien kansojen ruokapöytiin, jotka asuvat etelä- ja koillisalueilla Siperiassa ja kaukana pohjoisessa.

Mesiangervolla puolestaan on pitkät perinteet lääkekäytössä. Vuonna 1839 saksalaiset kemistit tunnistivat lehdistä uuden kemikaalin, spireahapon. Se on salisyylihappoa, jota löytyy myös pajusta ja on tunnettu Aspirin särkylääkkeenä. Kun mesiangervoa käytetään rohdoksena, on otettava huomioon mahdollinen aspirin allergia ja muutenkin varovaisuus käytössä, koska kasvi on vahva rohto. Toisaalta sivuvaikutuksia on vähemmän kuin lääkkeillä ja teho on hyvä.

Mesiangervolla on monenlaisia terveysvaikutuksia, kuten luontaisia analgeettisia (kipua lievittäviä) ja tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Sen sisältämät yhdisteet voivat auttaa lievittämään esimerkiksi päänsärkyä, nivelkipuja ja lihaskipuja. Ne voivat myös auttaa vähentämään tulehdusta kehossa.

Mesiangervon käyttöön liittyy kuitenkin myös varotoimia. Mahdolliset allergiset reaktiot, verenohennusvaikutus, lääkkeiden vuorovaikutukset ja raskaus- ja imetysaika ovat seikkoja, jotka on otettava huomioon ennen mesiangervon käyttöä.

Jokaisen yksilön keho reagoi eri tavalla, joten on tärkeää olla tietoinen omasta terveydentilasta ennen käyttöä ja seurata kehon reaktioita mesiangervon käytön aikana. Mikäli on astmaa tai muuten ongelmia hengitysteiden kanssa on ongelmia, voi olla parempi kuivata mesiangervon kukat jossain muualla kuin asuintiloissa. Sain itse kasvista hengenahdistusta useammaksi viikoksi kuivattuani sitä kotona.

Huomioitavaa

Suomessa kasvaa monia myrkyllisiä kasveja, joten kasvi tulee ehdottomasti tuntea eri kasvuvaiheissaan ennen keruuta ja käyttöä. Epätoivottuja yhteisvaikutuksia voi myös tulla toisten lääkeaineiden kanssa. Erilaiset pitkäaikaissairaudet ja raskausaika ovat myös huomioitavia tiloja. Itse näen kaikki kasvit rohtoina, joihin tulee suhtautua kunnioituksella ja tutustua rauhassa. Riittävän pätevyyden omaavan henkilön pitämä villiyrttikurssi on hyvä ja turvallinen tapa aloittaa tutustuminen hortaan. Alan kirjallisuudesta löytyy myös hyvin tietoa huomioitavista varoituksista ja rajoituksista kasvien talteenotossa, käsittelyssä ja käytössä.

Luonnonkasvien kaupallinen käyttö puolestaan on aivan oma osa-alueensa, jota rajoittaa monin tavoin lainsäädäntö, mm. uuselintarvikeasetus.

Blogista ja Lisää tietoa -osiosta löytyy polkuja syvemmälle aiheeseen.

Edellinen
Edellinen

Luonnon unohdetut aarteet - marjat

Seuraava
Seuraava

Nokkosperunamuhennos - inspiraatiota Montenegrosta