Mitä luonnontuotteet ovat?

Luonnontuotealasta puhuttaessa tarkoitetaan luonnosta saatavia tuotteita, jotka yleensä jaetaan luonnontuotteisiin ja erikoisluonnontuotteisiin.

Luonnontuotteita ovat luonnonmarjat, -sienet ja -yrtit. Erikoisluonnontuotteita ovat esimerkiksi pakuri, mahla, pihka, pettu, terva, tuohi, sammal, turve, havut, juuret, pahkat, oksat, jäkälät ja kaislat.  Näitä luonnon raaka-aineita voidaan kerätä tai viljellä kotitalouksien käyttöön sekä kaupalliseen käyttöön ja jalostukseen.

Luonnontuotteet tekevät paluuta myös käsityöalalle, floristiikkaan ja hoitopalveluihin. Näillä aloilla hyödynnettäviä erikoisluonnontuotteita ovat esimerkiksi pakurikääpä sekä puista saatavat puuhiili, terva, mahla, pettu, kuusenkerkät, tuohi, kävyt, havut, pihka, tuhka ja oksat.

Käsityö- ja koristetuotteita ovat pajut, sammal, kaislat, kivet, jäkälät ja monet koristekasvit. Hoitotuotteisiin käytetään mm. kylpyturvetta ja savea. Kuitukasveja puolestaan ovat tupasvilla ja nokkonen.

Luonnonkasveista tehdään erilaisia koriste- ja käyttöesineitä. Kuvassa tekemäni seinäkoriste, johon on käytetty luonnosta löytyneitä kuivia oksia, villalankaa sekä myöhäissyksyn kasveja, kuten jo kuivunutta maitohorsmaa, riidenliekoa, metsäkortetta, kanervaa ja puolukanvarpuja. Kokonaisten varpukasvien kerääminen vaatii maanomistajan luvan, muut kasvit on kerätty jokaisenoikeuksien nojalla. (Kuva: Magia Naturali)


Luonto olkoon lääkkeesi

Suomen luonnosta löytyy valtava määrä hyödynnettäväksi sopivia kasvilajeja. Kaikkia kasvien tarjoamia mahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty. Suomalaisissa yrttikasveissa on usein puhtaan luonnon ja valoisan kesän ansiosta korkea aromipitoisuus.

Kasveja voi hyödyntää ravintona, mausteena, rohdoksena, kosmeettisina valmisteina sekä käyttö- tai koristetuotteina. Oma kiinnostukseni luonnontuotteissa on painottunut erityisesti terveyteen, hyvinvointiin ja kasvilääkintään.

Hyvä opas luonnon yrttien maailmaan on esimerkiksi Sinikka Piipon Villivihannekset - Terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä -kirja. Kirjasta löytyy myös Suomen terveellisimpien villivihannesten lista.

Sinikka Piippo on kasvitieteilijä, professori ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut noin 260 tieteellistä artikkelia, kymmeniä populaariartikkeleita ja 16 kirjaa. Hänen kirjatuotantonsa keskittyy kasvien ja yrttien käyttöön lääkkeenä ja mausteena osana terveellistä ravintoa. Piippo on julkaissut yleistajuisia tietokirjoja kasveista ja luonnonlääkinnästä.

Huomioitavaa:

Osa kasveista on myrkyllisiä ja ei-myrkyllisetkin kasvit voivat olla suurissa määrin toistuvasti käytettynä haitallisia ihmisille. Kasveissa voi olla myös allergeeneja ja intoleransseja aiheuttavia aineita. Erityisryhmät, kuten raskaana olevat ja lapset sekä erilaiset vakavat sairaudet on myös otettava huomioon kasvien käytössä.

Itse näen kaikki kasvit rohtoina, joihin täytyy suhtautua kunnioituksella ja tutustua rauhassa. Alan kirjallisuudesta löytyy hyvin tietoa huomioitavista varoituksista kasvien talteenotossa, käsittelyssä ja käytössä.

Luonnonkasvien kaupallinen keruu ja käyttö puolestaan on aivan oma osa-alueensa, jota rajoittaa monin tavoin turvallisuus-, hygienia- ja laatuvaatimukset sekä muu lainsäädäntö, kuten vuonna 2015 uudistettu uuselintarvikeasetus.

Blogista ja Lisää luettavaa -osiosta löytyy polkuja syvemmälle aiheeseen.

Edellinen
Edellinen

Nokkonen - yksi parhaista

Seuraava
Seuraava

Luonnon unohdetut aarteet - marjat