Kiinnostaako luonnontuoteala?

Luontoalalla yrittäjyys on edelleen pääasiallinen työllistymismuoto. Olen seurannut toimialaa vuodesta 2019 ja todennut, että tutkijat ja julkisrahoitteiset hankkeet kertovat toisenlaista tarinaa kuin alan yrittäjät, joista valtaosa on mikroyrityksiä. Lyhyiden hankkeiden sijasta alalle kaivataan vahvoja toimijaverkostoja ja institutionaalista rahoitusta. Onnistuneella tuotteistamisella voi kuitenkin hyvin onnistua itsensä työllistämään. Suomalaisille luonnontuotteille on kysyntää myös maailmalla.

Luonnontuotteet tarjoavat mahdollisuuksia:

  • Raaka-ainetuotannossa

  • Elintarvikealalla

  • Luonnon arvoaineiden eli kemiallisten yhdisteiden hyödyntämisessä

  • Hyvinvointi- ja matkailualalla

  • Muussa luontoa / luonnon raaka-aineita hyödyntävässä elinkeinotoiminnassa

Luontoalan yrittäjä voi olla raaka-aineen kerääjä, puoliviljelijä, elintarvike-, hoitopalvelu-, käsityö- tai matkailuyrittäjä. Kaikkia näitä yhdistää suomalainen luonto. Luontoyrittäjyydessä korostuvatkin usein luontoa kunnioittavat arvot ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö.

Luontoalan yrittäjyyteen liittyy lainsäädäntöä, joka yritystä ja tuotteita suunnitellessa kannattaa ottaa alusta asti huomioon. Joskus lakien ja asetusten viidakko voi tuntua turhauttavalta ja saada orastavan yritysidean kuihtumaan heti alkuunsa. Jotta näin ei kävisi, voisi olla viisasta etsiä muita samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Näin voitaisiin luoda erilaisia taitoja omaavien ihmisten verkostoja ja yhteisöjä, jolloin vastoinkäymiset ja onnistumiset koetaan yhdessä.

Luonnontuotealan piirit ovat Suomessa pienet, mikä luo osin keskinäistä kilpailua, mutta myös mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Yrittäjyys Suomessa ei ole helppoa ja luonnontuoteala tuo mukanaan vielä omat muuttujansa, sillä luonto elää omilla ehdoillaan. Joskus tulee sieniä runsaasti, seuraavana vuonna sienet saattavat jäädä tulematta kokonaan. Erilaiset kasvitaudit ja tuholaiset näkyvät Suomen luonnossa myös lisääntyvissä määrin.

Luontoalan yrittäjäksi tai työntekijäksi voi ryhtyä hyvinkin erilaisista ammatti- ja koulutustaustoista. Toiminnan perustana on vahva luonto-osaaminen, mutta alan koulutus vahvistaa osaamista mm. turvallisuuden, laadun ja lainsäädännön tuntemisen osalta.

Koulutuksissa luodaan myös niitä paljon puhuttuja verkostoja samanhenkisiin ihmisiin. Luontoalan koulutuksia tarjoavista oppilaitoksista onkin syntynyt viime vuosina jo useampia osuuskuntia.

Ekonomina olen itse työskennellyt suomalaisessa pörssiyhtiössä, kansainvälisessä lastensuojelujärjestössä, valtiolla ympäristöministeriön alaisuudessa sekä osuuskuntamaisesti osakeyhtiönä toimivassa itsenäisten yrittäjien yhteisössä. 20 vuoden työkokemuksen jälkeen tulevaisuuden toimintamuotona näen ehdottomasti yhteisötalouden, vaikka tämä vaatiikin vielä paljon poisoppimista vanhoista toimintamalleista.

Kainuun ammattiopiston luontoalan ammattitutkinnon opiskelijat murskaamassa kuusenkerkkää.

Lisää tietoa toimialasta, luontoalan yrittäjyydestä ja luonnontuotealan koulutuksista löytyy mm. arktisetaromit.fi ja aitoluonto.fi sivustoilta.

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry on valtakunnallinen luontoalan yritysten ja toimijoiden yhteistyötä lisäävä järjestö, joka edistää luontoyrittäjyyttä muun muassa tiedonvälityksen, alan esille nostamisen ja edunvalvonnan keinoin.

Edellinen
Edellinen

Hyvän olon joulupuuro

Seuraava
Seuraava

Luonnon unohdetut aarteet - sienet