Hyvän olon joulupuuro
Joulu on jo lähes ovella ja päätin testailla, kuinka syntyisi joulupuuro, jonka jälkeen olisi hieman kevyempi ja energisempi olo. Raskas ja makea riisipuuro jämähtää vatsaan, vie verensokerin kattoon ja ruokahalun loppupäiväksi.
Kokeilin viime jouluna keventää riisipuuroa kookosmaidolla. Pidin siitä enemmän, joten halusin jatkaa testailua löytääkseni joulupuuron, jonka jälkeen on hyvä olo ja joka jättää tilaa myös muille jouluruuille.
Teen välillä aamupuuron hirssistä, jossa on pitkään haudutettuna riisipuuroa muistuttava koostumus, joten hirssi oli luonteva valinta tähän kokeiluun.
Tässä ohjeessa käytän puolukoita, mutta jos haluaa puurosta juhlavamman voisi puuron tarjota puolukka- tai karpalokiissellin kanssa.
Resepti
Noin 4 annosta
3 dl Kuorittu hirssi (esim. Foodin)
3 rkl Kuorittu kotimainen hampunsiemen (esim. Hamppufarmi)
1 tl Himalajan ruususuola (esim. Tuisa, Foodin, Organic Health)
8-9 dl vettä
3 dl Kookosmaitoa (oma suosikkini on Foodin kookosmaito)
2 dl Puolukoita (pakaste)
Tarjoiluun: Ceylon kanelia ja gheetä/luomuvoita
VALMISTUSOHJE
Huuhtele hirssisuurimot kylmällä vedellä.
Laita kattilaan vesi ja huuhdeltu hirssi.
Anna kiehahtaa, laske lämpöä ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen 20 minuuttia.
Lisää puuron joukkoon kookosmaito, kuoritut hampunsiemenet ja suola. Anna hautua vielä 10 minuuttia.
Jos puuro tuntuu liian paksulta, lisää joukkoon kookosmaitoa tai vettä.
Ota lämpö pois ja lisää jäiset puolukat puuroon tässä vaiheessa (juuri ennen tarjoilua) jotta marjojen ravintoaineet säilyvät optimaalisesti.
Tarjoa puuro esimerkiksi Ceylon kanelin ja ghee- tai voisilmän kera.
Puuron kanssa tarjottavaksi sopii esimerkiksi Euro-East kylmäpuristettu luomugranaattiomenamehu, jota saa nykyään todella monista kaupoista.